fbpx
Silvije Volaric | pitanja i odgovori
1243
page-template-default,page,page-id-1243,ajax_fade,page_not_loaded,,select-child-theme-ver-1.0.0,select-theme-ver-4.2,vertical_menu_enabled,side_area_uncovered,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive

Često postavljana pitanja

I odgovori

Kolika je cijena za fotografiranje vjenčanja?

U potpunosti razumijem pitanje za cijenu bez podataka o vjenčanju s obzirom na to da dosta fotografa na takav upit pošalje cijene nekoliko paketa između kojih možete odabrati jedan. Za mene je svako vjenčanje posebno, svakom vjenčanju se posvetim u potpunosti, promatram detaljno sve i oduševljavam se kao da sam prvi put u životu došao na vjenčanje, tako da mi taj pristup s paketima izgleda kao kada bi u salonu vjenčanica za sve mladenke nudili tri modela istog konfekcijskog broja. Za točnu cijenu potrebno je puno podataka, ali za prvu, okvirnu informaciju o cijeni, kako biste mogli planirati budžet, potrebni su mi osnovni podaci koje molim da mi pošaljete preko formulara na web-stranici klikom OVDJE.

Gdje se nalaziš i koliko udaljena vjenčanja fotografiraš?

Živim u Zagrebu. Ured/mali studio/showroom imam u Zagrebu, gdje me možete posjetiti. Za fotografiranje vjenčanja dostupan sam u cijelome svijetu. Volim putovati i ne postoji tako daleka lokacija na koju ne bih došao snimiti vjenčanje. Odbit ću samo lokacije na kojima ima određenih sukoba ili ih na neki način ne smatram sigurnima za svoje zdravlje i život.

Otkad fotografiraš vjenčanja i koliko si vjenčanja dosad snimio?

Od 2003. do 2008. snimao sam video na vjenčanjima i ponekad fotografirao. Od 2008. godine samo fotografiram vjenčanja. Snimio sam puno vjenčanja. Pamtim svaku priču svakog vjenčanja na kojemu sam bio, ali ne brojim ih. 🙂

wedding-photographer-dubrovnik-croatia-silvije-volaric-064

Koji je tvoj stil fotografiranja vjenčanja?

Uhh… Ne idu mi definicije. 🙂 Onako, iz prve, rekao bih da je dokumentarni. Trudim se biti nevidljiv i uhvatiti trenutke, napraviti fotografije u kojima se ne naslućuje prisutnost i ne postoji utjecaj fotografa. Ali tu su onda portreti mladenaca koje volim zbog neograničene mogućnosti utjecanja na rezultat. Photosession doživljavam kao potpuno drugi, odvojeni dio vjenčanja – bez obzira na to bio on nakon vjenčanja ili na sam dan vjenčanja. Jako volim crno-bijelu fotografiju. U većini slučajeva već prije pritiskanja okidača na aparatu znam da će ta fotka na kraju u printu biti crno-bijela. Volim prirodno svjetlo. Izazov i užitak je snalaziti se i kombinirati ono što je netko postavio na nebo ili strop prostorije kao rasvjetu. Svjetlo je ključno za vjenčanje. Da ga nema, bili bismo u mraku i svijetlili mobitelima. 🙂 Sunčani dan, oblačni dan, kiša, tmurna zima… Sve utječe na atmosferu vjenčanja i želim upiti to svjetlo u fotografije baš takvo kakvo je – tko sam ja da se petljam u to nekom svojom rasvjetom. Flasheve ili neku dodatnu rasvjetu koristim ako je baš toliko mračno da ne mogu nikako drukčije snimiti fotografiju. Zbog tog pristupa fotografije su mi malo zrnate, ali volim i tu zrnatost – jako podsjeća na dane snimanja na film, ima određenu mekoću i toplinu u odnosu na savršeno oštru digitalnu fotografiju. Volim “ući u vjenčanje”, upiti energiju vjenčanja i prikazati je što vjernije. Nikad ne pokušavam vjenčanje ugurati u neku svoju zamišljenu vizualnu stilsku formu. Ako pogledate moj portfolio, može vam se učiniti da nemam nikakav stil. Sve je različito. Ako pogledate više mojih vjenčanja, vjerujem, naći ćete neki potpis autora.

Koja je razlika između tvog stila i klasičnog pristupa fotografiranju vjenčanja?

Kod klasičnog pristupa fotografiranju vjenčanja fotograf će voditi brigu da su baš svi uzvanici fotografirani u određenim situacijama, pazit će na simetriju tako da članovi obje obitelji budu jednako zastupljeni na fotografijama, zahtijevat će od uzvanika da mu povremeno poziraju, zaustavit će određeni događaj ako smatra da je taj trenutak bitan i ne želi ga propustiti, htjet će napraviti točno određene fotografije sa svojega popisa. Uglavnom, jako puno unaprijed definiranih i namještenih situacija. Moj pristup je potpuno suprotan. Nikada ne tražim osobu da mi pozira, ali stojim na raspolaganju svim uzvanicima i rado ću napraviti portrete ako me zatraže. Ne želim utjecati na situaciju koju fotografiram i najradije bih bio nevidljiv. Želim da sve što fotografiram bude spontano, prirodno, onakvo kakvo jest – jer je baš takvo savršeno i najljepše. Moj pristup zahtijeva visoku koncentraciju i puno predviđanja, gotovo vidovitosti, da se uvijek nađem na pravom mjestu na kojemu će se dogoditi ono najbitnije. Nemam popis fotografija koje želim napraviti; zapravo, kada krenem na vjenčanje koje se odvija na lokaciji na kojoj sam već bio, najveći izazov mi je izbaciti iz sjećanja one super fotke od prošlog vjenčanja kako ne bih ponovio te fotografije, već se potpuno posvetio novim trenucima.

Radiš li sam ili uz sebe imaš dodatnog fotografa?

Sam. Jako rijetko postoji potreba za drugim fotografom. To su uglavnom slučajevi kod cjelodnevnih tradicionalnih vjenčanja, kada su mladenci jako udaljeni i događanje se odvija paralelno na dvjema lokacijama. Za takvo vjenčanje na nekoliko sati angažiram kolegu fotografa koji ima vrlo sličan pristup fotografiranju. Sve fotografije koje javno prikazujem, znači sve koje su ovdje na web stranici, snimio sam osobno.

silvije-volaric-wedding-photographer-croatia-portfolio-image--016

Nudiš li uslugu videosnimanja?

Fotograf sam i ne nudim uslugu videosnimanja za vjenčanje. U slobodno vrijeme, kada ne snimam vjenčanja, radim kratke promotivne videospotove, ali to nema nikakve veze ni sličnosti sa snimanjem vjenčanja. Ukoliko vam je videosnimka vjenčanja važna, mogu vam dati kontakte nekih (dobrih) videosnimatelja ili se možete sami raspitati, progooglati.

Imaš li u ponudi zaručnički session?

Da, imam! Super su! Volim ih! Odlična su prilika da se dobro upoznamo prije vjenčanja i da uz to upoznavanje nastanu mrak fotke. Nadam se da ćete poželjeti napraviti session prije vjenčanja.

Možemo li portrete snimiti nakon vjenčanja?

O, da! To je puno bolja opcija od photosessiona na dan vjenčanja. Niste u strci s vremenom. Niste ograničeni lokacijom. Nemate nimalo stresa. Ako postoje neka vama posebna mjesta, otići ćemo do njih ma koliko daleka bila ili možete odabrati neko mjesto s mojega “popisa” super lokacija. Ako sami birate lokacije, skrenuo bih vam samo pažnju na to da za neke lokacije trebate tražiti dozvolu za fotografiranje.

Možeš li nam rezervirati datum dok se definitivno ne odlučimo angažirati te?

Nažalost, ne mogu. Funkcioniram isključivo po principu tko mi prvi ostavi kaparu za određeni datum, za njega rezerviram termin. Tako je jedino pošteno prema svima. Jedino tako nema neugodnih situacija i komplikacija. Vi niste jedini koji me pitaju za taj datum. Ne mogu svima udovoljiti jer datum je samo jedan.

Daješ li kakve popuste?

Dajem ih u slučaju da se radi o meni jako poželjnoj lokaciji i određenom tipu vjenčanja. To su prilike kada želim imati baš te fotografije u svom portfoliju ili ako uz posao smatram vjenčanje prilikom za privatno putovanje na tu lokaciju. Svi moji mladenci dobiju popust od 50% na fotografiranje krštenja ili na portrete s djetetom kada dođu ti trenuci.

Editiraš li fotografije?

Apsolutno svaku. Fotografiranje na dan vjenčanja ključan je posao, ali to je samo dio posla – i to vremenski najkraći. Nakon toga slijedi jako puno posla oko pregleda, selekcije, obrade i pripreme fotografija za print. Taj dio posla također smatram jako važnim i zato ga radim sam.

Koliko fotografija dobijemo na kraju?

O broju fotografija ne razmišljam prije vjenčanja i ne obećajem vam unaprijed određeni broj. Fotografiram sve što se događa. Hvatam trenutke i situacije. Konačan broj fotografija ovisit će o vremenu provedenom na vjenčanju, količini događanja, broju osoba i dr. Za cjelodnevno vjenčanje broj fotografija se kreće u rasponu između 300 i 700.

Koliko dugo čekamo na fotografije?

Nakon vjenčanja, za editiranje mi treba između 30 i 90 dana. Svjestan sam da je čekanje teško, naročito zbog roditelja i prijatelja koji stalno ispituju “kad će fotke”, pa vam – da pomognem smanjiti pritisak – odmah nakon vjenčanja, kada radim backup, pošaljem nekoliko fotografija. Tad čekanje bude lakše. Odnosno baš i ne bude, ali bude malo drukčije. 🙂 Nakon što završim s editiranjem, možete vidjeti i dobiti sve fotografije u digitalnom obliku. Kada ih pogledate, počinjemo razgovor o booku i printevima. Nakon što se odlučite za book, trebat ćete pričekati dodatnih 30 do 60 dana da ga izradim.

Možemo li dobiti samo fotografije u digitalnom obliku, bez booka?

Naravno. Book i svi ostali printevi stvar su odabira nakon što dobijete fotografije u digitalnom obliku. Možete ih preuzeti osobno kod mene na DVD-u ili USB-u, a ako vam je zgodnije zbog udaljenosti možete ih preuzeti s mog servera i sami snimiti na neki medij.

Stavljaš li na fotografije vodeni žig?

Ne stavljam. Dajem vam fotografije u visokoj rezoluciji. Možete ih dijeliti među prijateljima i printati neograničeno. Možete napraviti i Jumbo plakat ako iz nekog razloga poželite – dovoljne su rezolucije. 🙂 Jedino što ne smijete je bez moga odobrenja fotografije ustupiti trećim stranama na profesionalno korištenje (restoran, salon cvijeća, salon vjenčanica i dr.). Prava o korištenju fotografija definiramo Ugovorom. To znači i dogovor oko mojih prava na korištenje fotografija u vlastite promotivne svrhe.

vjencani-fotograf-silvije-volaric

Možemo li sami birati fotografije za book?

Da, to je vaša uspomena pa imate puno pravo odlučiti kako će izgledati. Proces biranja fotografija za book između svih snimljenih fotografija nije jednostavan. Biranje iziskuje dosta vremena i koncentracije te zato postoje samo dvije opcije – da birate Vi sami ili da ja odaberem. Zajedničko biranje ili neke međufaze nisu moguće iz vrlo praktičnih razloga.

Možemo li dobiti originalne, RAW fotografije?

Ne. To je sirovina. Isporučujem isključivo gotove proizvode. To pitanje doživljavam otprilike kao da cvjećarku pitate može li vam dati ostatak materijala od kojega je napravila vjenčani buket. 🙂

Koliko dugo čuvaš fotografije nakon vjenčanja?

Ako osobno preuzmete fotografije od mene na DVD-u ili USB-u, tad 15 dana čekam vašu potvrdu da ste ih sve uspješno otvorili i pogledali. Ako fotografije preuzimate s mog servera, vašu potvrdu da ste ih uspješno preuzeli, pogledali i snimili na neki medij čekam 7 dana. Nakon vaše potvrde, kod sebe brišem projekt vašega vjenčanja. Za sigurnosnu kopiju brinete se sami. Preporučujem da fotografije snimite na dva ili više mjesta, po mogućnosti na različite medije (USB, DVD, Hard disk) te da ih ne držite sve na istoj lokaciji.

Što je online galerija vjenčanja?

To je galerija koju čine fotografije s vašeg vjenčanja, prema vašem odabiru, a koju želite pokazati dragim ljudima s kojima niste u mogućnosti vidjeti se uživo. Web-adresa galerije je silvijevolaric.com/vašnekitekst. Galeriju, ako želite, mogu zaključati lozinkom tako da je ne mogu pogledati slučajni posjetitelji, već samo osobe kojima vi proslijedite link i password.

wedding_photographer_silvije_volaric_from_croatia_available_worldwide

Smiju li naši gosti fotografirati na vjenčanju?

Živimo u Selfie vijeku. Svi hodaju s mobitelima i fotografiraju. Vjerojatno ćemo se tome za tridesetak godina smijati kao što su nam sad smiješne neke frizure i običaji iz osamdesetih, ali to je sad tako i zato nemam ništa protiv. Uostalom, pitanje je i možete li ih uopće i kako spriječiti. 🙂 Želim vam samo skrenuti pažnju na ambiciozne fotografe amatere koji ne razumiju situaciju i ne poštuju važnost trenutka, a spremni su na sve za dobru fotku. Neću ih moći uvijek izbjeći da ne budu u kadru i tada ćete imati fotografije na kojima su oni s vama u vašim najsvečanijim, intimnim trenucima – što, vjerujem, ne želite. Tako da ako imate na primjer prijateljicu ili ujaka koji se aktivno amaterski bave fotografijom, ljubazno ih zamolite da uživaju u vjenčanju, da predahnu od fotografiranja jer ste angažirali profesionalnog fotografa. Ako takve osobe zamijetim na vrijeme, ja ih također uviđavno informiram o tome da je ovo vaš važan dan, da ste poželjeli imati super fotografije te da moraju paziti da mi nisu stalno u kadru. Ono što nikako ne smijete napraviti je angažirati još jednog profesionalnog fotografa uz mene ili fotografa početnika koji želi snimiti vaše vjenčanje za vlastiti portfolio. Fotografiram isključivo sam ili s fotografom kojega sam osobno poveo. Videosnimatelji nisu nikakav problem ako angažirate profesionalce jer rade drugu vrstu posla, razumijemo se, ne smetamo si, surađujemo bez problema. Ako angažirate „malog od susjeda“ da vam malo snimi vjenčanje jer ima neku kameru i to ga zanima, bit će određenih loših situacija, kao i s fotografom amaterom.

Snimaš li obiteljske portrete na vjenčanju?

Da. To je vječna klasika. Vjerojatno vam sada te fotografije među svim ostalim fotografijama neće biti osobito posebne i važne, ali njihova vrijednost s vremenom će rasti. Za dvadeset, pedeset ili više godina bit će neprocjenjive. To je ulog u budućnost, dragocjenost za vaše potomke na koju se isplati potrošiti nekoliko minuta jer rijetko ćete se naći u sličnoj prilici kad je šira obitelj na okupu. Ako ih stvarno ne želite, neću vas nagovarati.

Možemo li ti dati popis fotografija koje želimo da snimiš?

Prihvaćam samo popis obiteljskih portreta koje želite imati. Svaki drugi popis fotografija za snimanje u suprotnosti je s mojim pristupom i načinom fotografiranja vjenčanja. U tom slučaju, radeći prema popisu, ne bih mogao dati svoj maksimum i zbog toga ću vam morati reći ne.

Radiš li fotozahvalnice?

Razumijem vašu potrebu za fotozahvalnicama, ali ne smatram to dijelom svog posla na dan vjenčanja jer ako se bavim zahvalnicama za to vrijeme ne fotografiram vaše vjenčanje. Pitanje zahvalnica možemo riješiti na nekoliko načina, ovisno o tome koji vam je način najjednostavniji. Jedan je da vi dogovorite s lokalnom fotografskom radnjom, najbližom mjestu vaše svadbene večere, da im na dan vjenčanja ja emailom pošaljem fotografiju, a oni vam naprave printove i dostave vam složene zahvalnice. Ako vjenčanje imate na nekoj udaljenoj lokaciji i u prihvatljivoj blizini nema fotografske radnje, tada postoji mogućnost da ja povedem asistenta s printerima te da se on bavi printanjem fotografija i zahvalnicama na lokaciji vjenčanja. To je skuplja i komplicirana opcija. Još jedna opcija je da fotografiju za zahvalnice napravimo nekoliko dana prije vjenčanja te da na sam dan vjenčanja o tome više ne razmišljamo.

Kako možemo biti sigurni da ćeš se pojaviti na vjenčanju?

Kako ja mogu biti siguran da ćete se vi pojaviti na vjenčanju? 🙂 Tu je ugovor da potvrdi da mislim 100% ozbiljno. Spriječiti me može doslovno samo viša životna sila. To se dosad još nije dogodilo – a neće se ni dogoditi, uvjeren sam, ali kako biste mogli biti mirni, znajte da imam kontakte više od 120 profesionalnih fotografa vjenčanja i sigurno će netko biti spreman uskočiti ili ćete vi znati nekoga za koga želite da me zamijeni. Na jako udaljena vjenčanja krećem dan ranije kako bih izbjegao mogućnost prometne gužve, kašnjenje ili otkazivanje leta i kojekakve prometne zavrzlame. Nikad nisam zakasnio na vjenčanje.